Kalas är ett ständigt återkommande ämne för alla barn och familjer – något som kan skapa både glädje och oro. Här fick vi en pratstund med initiativtagarna till Allas kalas – en ideell förening som anordnat ett kalas med särskilt fokus på att skapa en fest dit alla var bjudna och ett upplägg där det fanns något för alla!
Berätta kort om vad Allas kalas är för något?
Allas Kalas är en ideell förening som anordnar barnkalas dit alla barn är välkomna, men dit barn som i vanliga fall inte blir bjudna på kalas är lite extra välkomna. Kalasen är anpassade för barn med olika funktionsvariationer och är tänkta som en naturlig mötesplats där barn och föräldrar från olika bakgrund kan mötas och spräcka sina fördomar.
Hur väcktes idén?
Idéen till Allas Kalas väcktes på en föreläsning av den sociala entreprenören Johan Wendt som hade gjort ett liknande kalas i Stockholm. Först då fick vi upp ögonen för hur stort problemet med barn som blir exkluderade från kalas faktiskt är. Det ledde till en stark vilja att förändra och ett halvår senare gick det första kalaset i Göteborg med drygt 70 barn av stapeln.
Vad tänkte ni på i samband med planeringen?
För oss var det viktigt att alla skulle känna sig välkomna till kalaset. Därför såg vi till att göra alla delar av kalaset inkluderande. Vi skickade t.ex. ut bildstöd i förväg samt hade bildstöd på plats, vi planerade både fartfyllda och lugnare aktiviteter och ett helt tyst rum dit man kunde gå om man behövde en paus.
Kalaset var även helt kravlöst och flexibelt. Barnen kunde göra de aktiviteterna de ville vilket ledde till att de sociala interaktionerna blev helt naturliga och inget krav från omgivningen.
Vad var särskilt uppskattat under kalaset? Av barnen? Av föräldrarna?
Varje barn och varje förälder uppskattade olika saker. Vissa uppskattade att kalaset var helt gratis, andra fattade tycke för några av våra aktiviteter som att testa VR eller bygga egna vulkaner. Många föräldrar uppskattade särskilt fotorummet där de fick gratis familjebilder och våra volontärer hjälpte till att hålla barnen glada och sysselsatta i bilderna. Utöver det var fiskdammen uppskattad där barnen fiskade upp en pryl som de antingen hade önskat sig i förväg eller som de hade fattat extra tycke för under kalaset. Det var allt ifrån uppblåsbara apor till godispåsar.
Vilka lärdomar har ni med er från att ha ordnat kalaset? Var något extra utmanande? Gick något enklare än förväntat?
Vi har såklart lärt oss mycket av vårt första kalas eftersom vi började från ett blankt papper i början.
Vi har framförallt lärt oss vikten av att lyssna och stödja istället för att styra och ställa.
När barnen fick leka och upptäcka på sina villkor och välja bland en mängd aktiviteter kunde de själva skapa sitt drömkalas. Ett barn kanske bara ville sitta i bio-rummet hela tiden medan ett annat barn skulle hinna med allt, hos oss finns det inget rätt och fel. Vi var rädda för att det skulle bli konflikter mellan barnen men med hjälp av föräldrarna och tydlighet på plats med exempelvis köer upplevde vi inga sådana problem.
Vad drömmer ni om i framtiden när det gäller kalas och delaktighet för barn med funktionsvariationer?
Vi drömmer stort och vill expandera till andra orter i Sverige och skapa naturliga mötesplatser för barn från olika bakgrunder redan i en tidig ålder. Men framförallt vill vi fortsätta bevisa hur lite som faktiskt krävs för att anpassa ett kalas så att alla ska känna sig välkomna, det skapar ringar på vattnet och leder till ett mer inkluderande samhälle.
Här kan ni läsa mer om Allas kalas, och de finns även på Facebook och Instagram.
Alla bilder ovan är tagna av Sluta Stirra, som var samarbetspartner. Sluta Stirra arrangerar även återkommande events i olika orter. Följ dem på Instagram för att inte missa nästa tillfälle!