2 februari, 2024

Marco Guadarrama, designstrateg och UX researcher på IKEA, har i flera projekt samarbetat med Our Normal Association. I denna kortversion av en längre intervju som finns på vår Linkedin berättar Marco bland annat om vad som motiverar honom att arbeta med och för inkluderande design.

Marco lutar sig mot ett bord, tittar snett nedåt och skrattar
Marco Guadarrama

Kan du kort berätta om din roll inom företaget?

På IKEA arbetar jag främst som researcher inom data och teknologi, med inriktning på teknik i hemmet. Detta innebär att jag måste hålla jämna steg med den snabba utvecklingen inom området, för att säkerställa att IKEAs produkter förblir innovativa och relevanta.

Samtidigt leder jag initiativet ”Inclusive Offer” där mitt fokus är att integrera inkluderande designprinciper genom IKEAs processer, produkter och tjänster. Målet med detta initiativ är att tillgodose våra kunders olika behov och främja tillgänglighet och inkludering för alla.

Dessa båda roller innebär att jag arbetar nära omställningen mot ökad teknisk innovation och betydelsen av inkluderande design – vilket i sig ligger mycket nära IKEAs vision om “att skapa en bättre vardag för de många människorna”.

Ett bord i trä med papper, pennor och andra kreativa saker på
Workshop med IKEA och Our Normal

Vad motiverar dig att arbeta för inkludering?

Jag har genom åren fördjupat mig i många olika designområden, inklusive produktdesign, designstrategi och UX research. För närvarande håller jag på med en doktorsexamen i “Design Research program”. Min motivation att förespråka inkluderande design kommer ur en stark övertygelse om designens potential att förbättra människors liv.

Det som driver mig är insikten att design kan vara en stark kraft för det goda, särskilt när den prioriterar inkludering. Jag har sett hur inkluderande design kan förbättra livskvaliteten, särskilt för människor med funktionsvariationer, vilket för mig har varit avgörande. Det har stärkt min övertygelse om att bra design inte bara ska vara ett privilegium för ett fåtal – utan snarare en norm, tillgänglig för alla.

Mitt engagemang att skapa en mer inkluderande och tillgänglig värld drivs också av min uppfattning att design kan fungera som en förenande kraft, som överskrider estetik och funktionalitet. Det handlar om att skapa miljöer, produkter och tjänster som inte bara är användbara utan också fördelaktiga, för alla oavsett förmåga eller bakgrund.

I grund och botten baserar sig mitt arbete för inkluderande design i tron på ​​att det kan vara en förändrande kraft för samhället i stort. Även om det kan låta idealistiskt, tror jag verkligen på den inverkan som genomtänkt designade, och inkluderande, miljöer och produkter kan ha för att förbättra livet för alla.

Läs hela intervjun med Marco (ENG) på vår Linkedin.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal