26 mars, 2018

Trots att hon från början tänkt sig något annat, är fritidsinfo.se idag Zandras brinnande intresse och stora kall i livet. Erfarenheten av att ha vuxit upp med en bror med autism och kognitiv funktionsnedsättning har gjort Zandra väl medveten om behoven som finns, och hur viktigt det är med en meningsfull fritid. Vi pratade med Zandra om hennes engagemang, relationen till sin bror och förhoppningarna på framtiden.

Zandra som ler in i kameran
Zandra

Varifrån kommer ditt engagemang?

Jag har en storebror med autism och kognitiv funktionsnedsättning, han är i behov av tillsyn och assistans dygnet runt och genom vår uppväxt har jag ofta sett och upplevt hur tufft och svårt det är att t ex få min brors mänskliga rättigheter tillgodosedda, samt vilka andra behov som finns hos målgruppen. Min mamma har till exempel tvingats bli expert på LSS bara för att kunna slåss för våra och framförallt min brors rättigheter, och jag själv jobbar som personlig assistent på 50% åt min bror. Dessutom har jag andra nära släktingar med funktionsvariation, så jag har fått insyn och blivit medveten om behoven från flera olika håll. Sen är jag också en driven person som gillar entreprenörskap och att leda projekt, så det är en bra kombination tillsammans med mitt sociala engagemang!

Zandra och hennes bror i utomhusmiljö
Zandra och hennes bror

Hur är din relation med din bror?

Vi har en väldigt fin och kärleksfull relation. En viktig gemensam sak för oss är musik – han älskar musik och jag brukar sjunga för honom, det är mysigt. På måndagar följer jag med honom på funkisridning, det är också en bra grej även om jag själv inte rider. Det är ju så att jag är mycket mer syster än personlig assistent, vilket är på gott och ont emellanåt. När han mår dåligt i perioder blir jag mer känslomässigt involverad vilket ibland kan vara svårt att hantera. Men jag kommer, självklart, alltid vara engagerad i att han ska må bra och leva ett gott liv, jag älskar honom!

Mina bästa minnen från barndomen är tisdagarna när hela familjen åkte och badade tillsammans, dessa kvällar kommer jag aldrig glömma. Det blev en speciell grej av det hela – vi åt alltid soppa innan vi åkte och simmade, och sedan fick vi något gott efteråt. Den gemenskapen var väldigt viktig.

Zandras bror rider på en häst
Zandras bror på funkisridning

Hur kommer det sig att du startade fritidsinfo?

Egentligen var jag inne på att starta något mer resursrelaterat; en plattform där man skulle kunna dela erfarenheter och information kring vilka rättigheter man har och vilket stöd som finns att få. Det är så mycket information man inte får eller kan ta del av, men som någon annan kanske har och hade kunnat delat med sig av. I mitt sökande efter att hitta en samarbetspartner kring min resursrelaterade plattform, Resursportalen, kom jag i kontakt med eldsjälen Markus. Markus delade mina visioner och hade en liknande idé som min, men där fokus istället riktas mot kultur och fritid. Kort därefter grundade vi Fritidsinfo.se som erbjuder Sverige största utbud av kultur och fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Nu när sajten funnits i över ett år är Stockholm och Jönköping de kommuner som finns registrerade, men man kan även hitta aktiviteter på andra ställen runt om i landet på sidan!

Vad har ni fått för respons?

Mycket av den respons vi får kommer genom sociala medier, men även genom ”människor på stan” som hört talas om oss och många tycker Fritidsinfo är väldigt bra! Kanske hade vi önskat lite mer gensvar, både från användare, men också från kommuner som borde se det som en bra möjlighet att vara med på den här grejen. Att den respons vi får är positiv och peppande leder ju dock till att vi fortsätter kämpa för att nå ut till fler!

Zandras bror på en picnickfilt på en grön gräsmatta
Zandras bror

Vilken förändring skulle du vilja se på området i framtiden?

Jag skulle vilja se att det utbud som finns blir mer tillgängligt och ännu mer synliggjort. Det finns så otroligt mycket bra grejer, men jag tror inte folk hittar till dem. Där jobbar vi ju på med Fritidsinfo.se för att sprida kännedom om vad som finns och att vi finns. Sen önskar jag såklart ökad kunskap hos alla i föreningslivet. En släkting till mig har sagt att hon skulle vilja gå till en “vanlig” förening och uppleva att det funkar bra med tillgänglighet osv. Det här “vi och dem-tänket” måste försvinna – allt ska vara tillgängligt för alla!

Fritidsinfos logotyp

 

Fritidsinfo.se är en ideell förening som driver Sveriges största kultur- och fritidsguide för personer med funktionsnedsättning. Fritidsinfos vision är att göra drömmen om en aktiv och meningsfull fritid till verklighet för personer med funktionsnedsättning. En fritid där alla får chansen att uppleva gemenskap och utvecklas som människa.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal