7 augusti, 2019

Den 30 april 2019 öppnade ett unikt lekland i Linköping – helt anpassat utifrån behov som barn med NPF-diagnoser kan ha. Stället heter FUNKIS och är exklusivt avsett för familjer vars barn går i väntan på att få en diagnos, eller redan har fått en diagnos. Vi fick möjlighet att testbesöka leklandet som genast uppskattades av både barn och vuxna. Nedan berättar initiativtagare Mattias Rydberg mer om vad FUNKIS är och vilka aktiviteter de har.

kids playing
Kul i bollhavet!

Vad är Funkis för ett ställe?

Funkis är en mötesplats kombinerat med lekrum för barn i åldrarna 3-11 år med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och deras familjer.

Vilka får komma dit?

Familjer som har barn i åldern 3-11 år med diagnos eller på väg att få en diagnos inom NPF-spektrat.

Hur kommer det sig att ni startade det?

Vi har själva en son med NPF-diagnoser och kände att det fanns ett stort behov att fysiskt träffa andra familjer. Man blir väldigt lätt isolerad som familj om man har barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vi ville att andra skulle få en lättare start än vad vi själva fått.

Vilka aktiviteter har ni på Funkis?

Förutom lekställningen och bollhav har vi pingisbord, filmrum och lekhörna med leksaker. Vi anordnar fysiska motionspass för både barn och föräldrar för ett ökat välmående. Varje vecka har vi ett särskilt syskonpass då syskonen kan komma och träffa andra i samma situation.

Hur har responsen varit från era besökare hittills?

Väldigt uppskattat, de flesta som varit här har kommit igen och igen, det är ganska många barn som inte vill gå hem.

barn i rutschkana
Den stora rutschkanan blev snabbt en favorit!

Vad skulle du vilja hälsa till de som vill se ett ställe likt Funkis på sin ort?

Om man är medlem i någon intresseförening som Attention eller Autismföreningen kan man kontakta dem och be om hjälp. En förening ger större tyngd när man kontaktar kommunen. Kommunerna har en skyldighet att se till så att även barn med funktionshinder har en meningsfull fritid.

Barn i lekställning
Lekställningen
Avslappningsrum
Lugna rummet
Door with painting
Entrén är omsorgsfullt dekorerad

Följ gärna FUNKIS på deras Facebooksida och läs mer om deras verksamhet på Our Normal Expo.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal