10 april, 2020

Här har vi samlat lite tips och förslag på saker som passar att hitta på hemma tillsammans med barn. Förhoppningvis kan det ge lite inspiration och idéer på saker som passar alla i familjen! Ta hand om er!

1. Lär er mer tecken som stöd genom att kolla på sånger med teckenstöd!

Till exempel sångerna med Sign up eller Megavega.

2. Baka eller laga mat tillsammans!

Följ exempelvis Elliotbakar på Instagram för inspiration, eller ladda ner appen Matglad – kokboksapp på lätt svenska.

3. Gör ett digitalt museibesök!

Många museum har digitala varianter av sina utställningar. Ett tips är Världskulturmuseernas barnsidor. Ett annat tips är att följa Alfons Åberg Kulturhus på Facebook – där de har startat en digital satsning för barn; barn får maila in sina önskningar om vad de vill se från deras föreställningar!

picture from Världskulturmuseets webpage

 

4. Hitta pedagogiskt material att ladda ner eller skriva ut.

På Pinterest går det bland annat att söka efter ”följa linjer” för att hitta material att träna finmotoriken med och att färglägga.

Specialpedagogiska myndigheten har en stor databas av läromedel – flera av de digitala kan testas gratis med en ”prova på”-månad.

Även på URs Skola hemma går det att hitta tips och material för att lära sig saker hemifrån.

5. Ta med musik, boll eller såpbubblor för utomhuslek!

Musik, bollar och såpbubblor funkar för oftast för alla – stora som små. De kräver inte heller några händer på klätterställningar, gungor eller i sandlådor!

kids playing in bubbles
Foto: Minna Ridderstolpe

6. Gör ett fotoalbum!

Kanske står det på den där långa att-göra-listan som aldrig tidigare hunnits med att göra fotoalbum? Inte alltid det enklaste att göra med barn, men kanske går det att göra olika delar tillsammans – som att välja ut bilder till exempel! Ett tillfälle att reflektera över fina minnen tillsammans.

7. Dansa eller gör hemma-gympa.

Finns allt från barnyoga till rörelsegympa och ”just dance”-klipp att träna framför på Youtube.

8. Så fröer och följ utvecklingen tillsammans.

Hjälps åt att plantera, vattna och följa växtens utveckling – kanske genom en liten dokumentation ihop.

Och kanske viktigast av allt:

9. Gör upp ett schema!

Kanske funkar det semibra att hålla sig till det – men struktur och förutsägbarhet är oftast det bästa för både liten och stor i tider av stora utmaningar.

Ett tips är att titta in under kategorin Produkter & Appar på Our Normal Expo, där går det bland annat att hitta två stycken användbara schema-appar.

schedule

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal