13 september, 2018

Efter att ha sett problem med psykisk ohälsa och övervikt bland boenden i en gruppbostad där Cecilia Brönemyr, kallad Cilla, arbetade, fick hon en idé: att boende och personal skulle börja träna tillsammans. Det hela började på Uttervägens gruppboende i Umeå och blev till slut en förening: Hjälteträning, som nu börjar sprida sig i Sverige.

Uttervägens hjältar har genomfört Toughest tre år i rad

2016 kom Cilla, som då arbetade som boendehandledare, på idén att aktivt träna ihop med de som bodde på boendet där hon arbetade; vilket var Uttervägens gruppboende i Umeå. I samarbete med en tränare och coach tog de in träning i vardagen och började träna tillsammans som “Uttervägens hjältar”. De bestämde sig snart för att sätta målet högt, och samma år genomförde de för första gången loppet Toughest – en lång och utmanande terränghinderbana. Det gav dem  mersmak och därefter har de genomfört samma tuffa utmaning igen både 2017 och 2018.

“Uttervägens hjältar” blev snabbt uppmärksammade av media och till och med kändisar på hemmaplan. Med det ökade intresset bestämde sig därför Cilla och company att 2017 anordna en egen tävling – Hjälteloppet i Umeå. Första gången det arrangerades ställde 72 stycken deltagare ställde upp, där ibland Uttervägens hjältar, politiker och lokala kändisar, och SVT var på plats och dokumenterade.

I leran på Toughest

I år har arrangemanget vuxit ytterligare till att bli en hel helg; “Hjältehelgen” i Umeå, vilken förutom Hjälteloppet även innehöll en Hjältebankett. Under helgen fanns också möjlighet att bland annat prova på olika paraidrotter m.m.

Cilla och Frida föreläser om Hjälteträning

Efter en föreläsning om Hjälteträning fick vi möjlighet att ställa lite frågor till Cilla och Frida, som är en av Uttervägens hjältar och dessutom utbildad Hjältetränings-instruktör.

Frida, vad gillar du med Hjälteträningen?

Jag tycker den är bra! Särskilt alla burpees.

Frida, hur är det att vara instruktör?

Jag gillar att jobba som instruktör och blir inte nervös längre!

Efter föreläsningen höll Frida ett litet träningspass

Vad är det bästa med att träna tillsammans?

Frida: Det är skoj att alla är tillsammans!

Cilla: Att rollerna personal / boende suddas ut och vi hamnar på samma plan. Det finns personal som behöver lika mycket hjälp med träningen som de boende. Det är en bra och viktig del!

Hur jobbar ni med utmaningar?

Det är viktigt att bygga upp en trygghet mellan varandra, vilket man gör genom att blotta sig själv lite. Skoja om grejer och bjuda på sig själv. När man tränar tillsammans måste man blotta sig själv och våga båda tävla och förlora, även som personal. När man har trygghet kommer man långt i det mesta. Det är samma sak på boendet, även där är trygghet det viktigaste. Saker som att gå till doktorn eller städa tillsammans med de boenden blir lättare om man har en trygghet i grunden.

Cilla berättar för oss att förutom att vara initiativtagare i Hjälteträning så har hon även egna erfarenheter som förälder, och att ett av hennes barn har en dubbel diagnos av ADHD och Autism, och vi pratar lite om hennes skilda erfarenhet från att vara personal i ett boende till att vara förälder.

Ja, jag kan säga att det är betydligt mer utmanande att själv vara förälder än att vara personal, skrattar Cilla. Men mycket från mitt föräldraskap är applicerbart på Hjälteträningen och vice versa – det handlar till exempel om precis det där med att kombinera nya utmaningar med trygghet. Det gäller att tänka på det oavsett om det handlar om att åka hiss för en med hisskräck till att ta sig över de läskigast vattenhindret i Toughestbanan.

Har du, föräldern Cilla, några tips på hur man kan träna med yngre barn?

Det viktigaste tipset är att föräldrarna själva inte bara sitter på soffan, barn gör nämligen det föräldrarna gör. Det är väldigt enkelt att införa träning i vardagen tillsammans med barnen. Sitter man och kollar på tv kan man till exempel ställa sig upp, göra 20 burpees och sedan sätta sig ner igen.

Frida och Cilla!

Slutligen betonar Cilla vikten av att ha mål med träningen. Varje år har “Uttervägens hjältar” haft olika mål inför Toughest. Första året var det att gå i mål, andra året var målet att testa fler hinder och tredje året hade de som mål att utmana sig själva mer.

***

Här kan du följa Uttervägens hjältar och Hjälteträning:
Facebook: https://www.facebook.com/uttervagenshjaltar/
Instagram: https://www.instagram.com/hjaltehelgen_hjaltetraning

Här har Cecilia Brönemyr en personlig blogg: http://blogg.vk.se/bronemyr/

Cilla och PT-John driver även en podd, Hjältepodden, där man får följa dem genom träning, tankar och roligheter: https://soundcloud.com/hjaltepodden

Hjälteträning är ett framtaget koncept av Hjälteföreningen och innebär cirkelträning för personer med funktionsvariationer i alla åldrar. Korta tips till dig som vill starta Hjälteträning:

  • Viktigt att personal/ledare och deltagare tränar tillsammans
  • Viktigt att personer med funktionsvariationer själva får vara förebilder i träningen
  • Viktigt att man som instruktör vågar visa glädje

Konceptet Hjälteträning innehåller utbildning inom förhållningssätt, utbildning till instruktörer och medinstruktörer. Denna utbildning måste man gå innan man sedan själv kan starta Hjälteträning. Kontakta Hjälteföreningen på info@hjalteforeningen.se för mer info.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal