30 april, 2021

Tillsammans med Alfons Åbergs Kulturhus och The Service Design Studio har vi det senaste året genomfört ett projekt kring universell utformning. Det har handlat om att identifiera innovativa lösningar som gör lekmiljöer mer tillgängliga för alla. Den 28 april presenterades projektets resultat i ett direktsänt webbinarium – det går att ta del av innehållet nedan.

Syftet med projektet har varit att göra Alfons Åberg Kulturhus till en verksamhet där alla barn, i ännu större utsträckning än idag, kan vara med och mötas i leken. Utgångspunkten har varit universell utformning och arbetet har gjorts med hjälp av digitala fokusgrupper bestående av familjer med barn med funktionsvariationer.

– Att arbeta med universell utformning ger möjlighet att göra verklig skillnad för alla, oavsett funktionsförmåga, samtidigt som det för verksamheten bidrar till stärkt värdeerbjudande, stärkt varumärke och ny innovationskraft, säger Jenny Lindström Beijar, projektledare och grundare av Our Normal Association.

– Universell utformning har verkligen potential att förändra hur vi ser på frågan om inkludering och tillgänglighet i samhället. Hittills har fokus ofta kommit att handla om tillgänglighet i fysiska miljöer, men universell utformning handlar om mycket mer. I arbetet med Alfons Åbergs Kulturhus har vi tillsammans fokuserat lika mycket på bemötande, kommunikation och kognitiva aspekter för att hitta nya lösningar.

Under webbinariet den 28 april presenterades fler konkreta idéer och processen som projektet arbetat med. De som medverkade var representanter från Our NormalAlfons Åbergs Kulturhus, och The Service Design Studio. Webbinariet avslutades med en frågestund.

Webbinariet hölls via Zoom och här går det att ta del av det igen.

Här finns bilderna som presenterades vid webbinariet:
Our Normal_Inkluderande innovation och universell utformning_seminarium 28 april_del 1

Alfons Åbergs kulturhus_Bilder seminarium 210428_del 2

Webbinariet vände sig till verksamma inom både privat och offentlig sektor, och välkomnar särskilt branscher som bygg & arkitektur, design & kommunikation, stadsutveckling & besöksnäring, barnkultur & evenemang. Tipsa gärna vidare om inehållet och det arbete vi gör kring universell utformning så att vi kan nå fler!

Alfons Åberg-mjukdocka sitter i en soffa
Syntolkning: En Alfons-Åberg-docka sitter i en soffa.

Har ni frågor om projektet, eller om hur man kan arbeta med universell utformning generellt?
Kontakta gärna projektledare Jenny Lindström Beijar på Our Normal Association eller Lisa Ödman på Alfons Åbergs Kulturhus.

Projektet har drivits med innovationsmedel av Vinnova.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal