I den här intervjun berättar Ylva Linder, hållbarhetschef på Liseberg, och Henrik Ehrlington, tillgänglighetsspecialist, på Liseberg om nöjesparkens arbete för inkludering och tillgänglighet.
Kort om vem du är – bakgrund, roll i företaget?
Jag heter Ylva Linder och är hållbarhetschef på Liseberg. Jag brinner för hållbarhets- och ledarskapsfrågor och har förmånen att få jobba brett inom dessa områden. Till vardags handlar det om att leda vårt hållbarhetsteam och vår styrgrupp så att vi gör insatser i linje med vår hållbarhetsstrategi. Det inkluderar även ISO certifiering, hållbarhetsrapportering och aktiviteter för att stärka hållbarhetskompetens och engagemang. Arbetet handlar förstås också mycket om att säkerställa ansvarstagande och att navigera komplexa utmaningar.
Vad motiverar dig att arbeta för inkludering / Varför tycker du att det är viktigt?
Inkludering och tillgänglighet handlar om att alla ska känna sig välkomna. Det ingår som en naturlig del i vårt hållbarhetsarbete och något som står högt på vår agenda. Det är viktigt för att det bidrar till ökad delaktighet, i stort och smått.
Varför tycker du det är viktigt för företag att arbeta med inkludering och tillgänglighet i sina erbjudanden, produkter och tjänster?
För Liseberg, som är en del av Göteborgs Stad är det en del av vårt uppdrag, men generellt så gäller ju att det som är nödvändigt för några få samtidigt är bra för alla. Jag tror också att arbetet med inkludering och tillgänglighet kan öppna upp nya affärsmöjligheter och skapa en mer hållbar och ansvarsfull verksamhet.
Om du spanar mot framtiden, vad är din vision kring hur företag i er bransch då arbetar kring inkludering och tillgänglighet?
Min förhoppning är att vi så snart som möjligt får ett nationellt system som underlättar för personer med funktionsnedsättning att ta del av olika fritidsaktiviteter. Liseberg har gäster från hela landet och idag finns inget enhetligt och enkelt system för de som är i behov av till exempel ledsagning eller köföreträde. Ett nationellt system hade underlättat både för våra gäster och för oss.
Utöver detta skulle jag gärna se att fler företag skapar bättre intressentdialog med organisationer som tex. Our Normal och andra inom funktionsrättsrörelsen. Dialog ger ökad förståelse för varandras utmaningar och möjligheter, vilket är grunden för att kunna göra konkreta förbättringar inom området.
Kort om vem du är – bakgrund, roll i företaget?
Jag heter Henrik Ehrlington och arbetar som Tillgänglighetsspecialist på Liseberg. Jag utvecklar och samordnar Lisebergs tillgänglighetsarbete. Jag har arbetat med funktionsrättsfrågor, främst tillgänglighet och bemötande, sedan år 2002 i olika roller inom funktionsrättsrörelsen i Göteborg och inom Göteborgs Stad.
Vad motiverar dig att arbeta för inkludering / Varför tycker du att det är viktigt?
Jag vill öka möjligheten för fler att kunna vara delaktiga utifrån sina egna förutsättningar. Genom mitt arbete på Liseberg finns möjligheter att tillsammans med mina kollegor göra Liseberg mer tillgängligt och användbart för fler.
Varför tycker du det är viktigt för företag att arbeta med inkludering och universell design i sina erbjudanden, produkter och tjänster?
Genom att ha med universell design i vårt arbete och dess tanke att göra rätt från början och minska behovet av särlösningar längre fram, ökar möjligheten att fler kan inkluderas och vara delaktiga. Det handlar mycket om att se till att verksamheten/organisationen har rätt kunskap eller anlitar de som här rätt kunskap när något ska byggas eller utformas. Det kan handla om fysiska miljöer, produktutformning eller hur information presenteras. Jag tycker även det är viktigt att personalen får kunskap om vad det innebär att ha en funktionsnedsättning för att de ska kunna hjälpa besökare/kunder på bästa sätt.
På vilket sätt har ni på Liseberg samarbetat med aktörer som Our Normal Association dessa frågor?
Liseberg har sedan 2022 en rådgivande samverkansgrupp som diskuterar tillgänglighetsfrågor. Gruppen består av representanter från funktionsrättsföreningar i Göteborg och andra organisationer/verksamheter som arbetar inom funktionsrättsområdet. Gruppen är ett bra forum för dialog och kunskapsutbyte i tillgänglighetsfrågor samt en bra kanal för Liseberg att nå ut med information om vad som händer inom tillgänglighetsområdet på Liseberg till personer med funktionsnedsättning.
Baserat på din erfarenhet, vilka råd skulle du vilja ge andra företag som har behov av att starta eller vill öka fokuset på sitt inkluderings- och tillgänglighetsarbete?
Mitt råd är att börja, även om det är i liten skala. Ta gärna fram en plan/strategi för arbetet och sätt upp mål som följs upp. Säkerställ att det finns rätt kompetens inom företaget eller ta hjälp av någon som har den kompetensen.
Om du spanar mot framtiden, vad är din vision kring hur företag i er bransch då arbetar kring inkludering och tillgänglighet?
Jag hoppas och tror att många fler kommer att arbeta mer strategiskt med den här frågan och att det blir en naturlig del av verksamhetens hållbarhetsarbete.