19 april, 2017

Vi fick chansen att ställa några frågor till Anton som är grundare till appen DayCape – som är ett redskap för barn att enkelt kunna göra visuella scheman för sina dagar.

DayCapes grundare Anton
Anton – Grundare till appen DayCape

Vad är Day Cape?

DayCape är en app som hjälper barn med kanske framför allt autism att känna sig förberedda för det som kommer att hända under dagen hemma och i skolan. Att känna sig förberedd på övergångarna mellan aktiviteter under dagarna är viktigt -så det DayCape gör är helt enkelt att hjälpa till med att enkelt och visuellt tydliggöra vad som händer nu och härnäst.
I appen finns en tidmätare som gör det enkelt att se hur lång tid en aktivitet ska ta även om man upplever att begreppet tid i sig kan vara svårt. Det finns även möjlighet att sätta påminnelser under dagen som hjälper barnen att känna sig mer självständiga.

För flera barn kan det också vara svårt att uttrycka vad de gillar och inte gillar – därför har vi byggt in en humörs-check i appen. Det gör dem mer delaktiga genom att de då med ett enkelt redskap kan uttrycka sig och förklara vad de tycker om olika aktiviteter.

På vilket sätt kan DayCape göra skillnad i vardagen?

Barn med till exempel autism kan vara särskilt känsliga för oväntade händelser under dagen. Med det visuella schemat kan barnen känna sig mer förberedda inför nya aktiviteter och det gör också att de känner sig tryggare och lugnare i vardagen. Det i sin tur hjälper dem att klara skolan och kunna vara mer delaktig under dagen.

De barn som använt appen har upplevt att de känner sig mindre stressade, är gladare och klarar mer aktiviteter både hemma och i skolan på egen hand. De tycker de är skönt att deras mamma och pappa inte behöver tjata lika mycket på att äta frukost och borsta tänderna till exempel. Lärare i skolan har också varit positivt överraskade och beskrivit att appen gör barnen mer närvarande under lektionerna och att de hänger med bättre i skolan.

Sen tycker många föräldrar att det är jättebra att kunna se med smiley- symbolerna hur det går för barnen under dagen och med tiden hjälper den funktionen dem att lära sig mer om vad deras barn gillar och inte gillar.

En bild på appen DayCape och en bild på ett barn som använder appen på en iPad i skolan
Appen DayCape + Hur den används i skolbänken

Var används den idag, i skolan eller hemma?

Appen används flitigt både hemma och i skolan. I de bästa fallen så används den både och. Lärare och föräldrar kan bjuda in varandra och planera i samma schema för barnen. På så sätt kan föräldrarna också planera för hur skoldagen ser ut. För barnen blir det alltid allra bäst om de kan se hela dagen – oavsett om aktiviteterna sker hemma eller i skolan.

Hur kom du på idén att ta fram den?

Som barn diagnostiserades jag själv inom autismspektrat, en diagnos som senare avskrevs men lämnade mig med en unik insikt om de vardagliga problem som barn med autism brottas med. Insikter som lade grunden för DayCape.

Vi läste om att ni på DayCape gillar superhjältar. Vad kommer det stora intresset ifrån?

Det är en ihopslagning av två ord. Cape är som superhjältens mantel. Vi tycker nämligen att autism är en superkraft. Med rätt stöd så kan alla barn hitta sina krafter. Sen Day är för att vi tycker dagen är viktig. Barn är bättre på att leva i nuet och det ville vi fånga med namnet. Så med namnet DayCape vill vi säga att vi vill hjälpa barnen att ha en superdag.

Det går att läsa mer om DayCape på deras hemsida.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal