29 januari, 2019

En typ av fritidsaktivitet kan vara att samla på saker! I detta reportage träffar vi mamma Mirre som berättar om sonen Oscars intresse för bland annat seriefigurer och Youtube. Dessutom tipsar Mirre om ett stimulerande bokstavsspel för barn med autism!

En selfie med Mirre och Oscar
Mirre och Oscar

Vilka är ni i er familj?

Jag skulle säga att vi är en vanlig arbetarfamilj i Skåne. Jag, Mirre, jobbar inom sjukvården och min man jobbar på gummifabrik. Vi har två barn: Oscar, 3 år och Isak, 14 månader. Det är cirkus här hemma hela tiden, haha! Oscar har autism grad 3 och är ofta i sin egen värld – vilket vi låter honom vara eftersom han alltid är glad då! Annars jobbar vi på för att få allt att gå ihop. Vi avlöser varandra hela tiden med barnen, och det är svårt att göra någonting tillsammans. Men vi kör på så gott det går!

Oscars största intressen är Youtube, gosedjur och seriefigurer – berätta mer om det!

Oscar är ett riktigt Youtube-freak – han tittar så fort han kommer hem! Det är väldigt viktigt för honom för han inspireras av att se vad folk på Youtube gör. Hans djur och figurer är också viktiga, han är en riktig samlare. Seriefigurerna och gubbarna han samlar på är lite skräckinjagande och läskiga, men för Oscar handlar det inte om skräck, han tycker de är coola och älskar detaljerna på varje figur.

Handla för en #inclusivefutureFå 10% rabatt med koden: OURNORMAL10Koden skrivs in i kassanTill shoppen >

Något som är roligt är att alla i Gamestop-affären där vi bor känner Oscar vid det här laget och tycker det är kul när han kommer in i butiken. Det är inte många 3-åringar som samlar på de där läskiga gubbarna!

En bokhylla med böcker och gosedjur samt en korg på golvet med färgglada figurer
En del av Oscars gosedjur och figurer

Vad tycker Oscar är det bästa med figurerna?

Figurerna är ofta färgglada och detaljrika – det är det han gillar mest. Han tycker mycket om abstrakta färger och gillar även att måla. Så det är just färgerna, att de är lite skrikiga. Dessutom gillar han att figurerna kan vara annorlunda, till exempel ett monster med en arm, eller en pirat med en krok i stället för en hand. En annan del av intresset är att sortera och stapla upp gubbarna så som han vill ha dem!

Oscar sitter vid ett bord och äter en banan med en spindelmannen-figur framför sig
Oscar och spindelmannen!

Har ni några bra tips till andra familjer?

Att ta en dag i taget och göra det bästa av varje dag. Något som funkar för oss är att försöka leva oss in i Oscars värld och uppmuntra honom i den för då får vi mer kontakt med honom. Struktur är ju viktigt för många men för oss funkar allt bäst bara Oscar är glad, och vill han äta chips till frukost får han göra det just därför. Struktur gör det inte lättare för oss, men kanske att det kommer göra det när han blir äldre.

Ett tips på en bra produkt är bokstavsspelet ”Clicko”. Det är klossar formade som bokstäver vilket ger stimulans. Att få känna hur bokstäverna känns är bra samtidigt som barnet får en relation till alfabetet.

Avslutningsvis hälsar Mirre att ni gärna får följa hennes instagramkonto takecareofourworld och ta kontakt med henne där om ni vill prata om autism eller vad som helst!

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!