6 februari, 2019

Stina Vikström är idrottskonsulent på Göteborgs Parasport. Här berättar hon om hur paraidrotten i Sverige är organiserad och ger tips på hur man kan gå tillväga för att hitta passande fritidsaktiviteter! Hon betonar vikten av att alltid utgå från vad en person gillar att göra när det handlar om att komma igång och hitta rätt grej. Hon delar också en inblick i sin yngsta dotter Noras aktiva fritid. Dessutom berättar Nora själv vilka intressen hon gillar bäst.

Foto: Maria Högberg

På vilket sätt är du engagerad inom Parasporten?

Jag arbetar som Idrottskonsulent på Göteborgs Parasportförbund, som är ett av totalt 21 Parasport Special Distriktsförbund (SDF) i Sverige. Det innebär jag stöttar och hjälper våra medlemsanslutna Paraidrottsföreningar med rekrytering av nya aktiva, utbildning, verksamhetsutveckling och lite tävlingsverksamhet också.

I huvudorganisationen Svenska Parasportförbundet ingår endast 15 idrotter, men vi på Parasport Göteborg samverkar även med alla idrotts-  och kulturföreningar som vill ha eller redan har verksamhet för personer med någon typ av funktionsnedsättning.

Vi arbetar framför allt med rörelseaktiviteter och idrott, men inkluderar ibland även fritids-, kultur- och friluftsverksamheter – allt för att fler personer inom vår målgrupp ska hitta en sysselsättning och rörelseaktivitet som de trivs med. Vi vänder oss till personer med syn-, rörelse- eller kognitiva nedsättningar i åldrarna 4 år och uppåt. Även normalstörda personer kan såklart utöva parasport, så kort sagt är väldigt många välkomna in i vår värld av aktiviteter! Begränsningar är först aktuella på mästerskaps/elitnivå – och elitnivån sköts på Special Förbundsnivå (SF) där de flesta av våra paraidrotter ligger under Svenska Parasportförbundet (men väl också under en rad andra SF).

Vi på Göteborgs Parasportförbund sköter även driften av en helt egen sporthall som kallas Pjäshallen! Det är en idrottshall i stort sett helt befriad gällande frångänglighet – alltså en väldigt tillgänglig och rörelseinspirerande hall där Parasport och ”vanlig” idrott samsas under samma tak.

Fotocred: Göteborgs Parasportförbund

Hur skulle du beskriva Parasport Sverige, vad är det för typ av organisation och vilka vänder sig dess aktiviteter till?

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (Parasport Sverige) är ett av 71 specialidrottsförbund som är medlemmar i Riksidrottsförbundet. Parasport Sverige organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning – eller intellektuella/kognitiva nedsättningar som är det begrepp vi från Göteborgs Parasportsförbund föredrar att använda.

Det innebär alltså att det är ett eget “riksidrottsförbund” med 15 egna idrotter och att de leder Sveriges paralympiska kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten. Förbundet leder också arbetet med Special Olympics, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuella/kognitiva nedsättningar.

Du som har mött många utövare inom Parasporten; vilka tips har du att ge för att hitta bra och passande fritidsintressen?

Vår första fråga till de personer vi kommer i kontakt med är alltid “vad är just du intresserad av att testa på?” Det handlar alltså inte om att först börja kolla vad personen “kan” utföra eller välja sport utifrån typ av funktionsnedsättning, utan alltid ge tips på aktiviteter utifrån intresse.

Om en person inte vet vad den är intresserad av att göra går vi vidare och ger tips på aktiviteter utifrån området där personen bor och/eller funktionsförutsättning. Då rekommenderar vi ofta verksamheter med bredd, och inte tävlingsinriktning, som ett första steg att testa rörelsebaserade aktiviteter.

I Göteborg har vi en Paraidrottsskola, där en får chans att testa på olika paraaktiviteter för att bli hjälpt i att hitta en aktivitet som en gillar. Den vänder sig till barn och unga mellan 4-25 år.

Brottning och basket

Om man undrar vilket utbud som finns inom Parasporten på orten där man bor, vart vänder man sig?

Då vänder man sig till någon av de 21 Parasport Special Distriktsförbunden som finns i hela vårt avlånga land.

Och om man vill påverka utbudet som finns; vad kan man göra då?

Då kan man ta en direktkontakt med sitt SDF och i dialog gemensamt se vad som går att organisera där man bor. Det kan ju vara svårt att få till lagsport med väldigt många medlemmar om man bor på mindre ort, eller utförsåkning om det saknas skidbacke förstås, men frågan är alltid fri att ställa. Med tillsammansskap, brinnande engagemang och egen påverkan går det att komma långt!

Här i Göteborg har vi nu 30 anslutna paraföreningar och ca 100 samverkansföreningar som vi kan vidarebefordra intresserade till. I många av fallen är det vi från Parasport Göteborg som engagerat oss för att utöka utbudet utifrån de förfrågningar vi får från målgruppen, men ibland är det även föreningar själva som hör av sig och vill utöka sin egen verksamhet så att den är till för alla!

Vad skulle du vilja se förändrades? / Vad är din framtidsförhoppning för fritidsaktiviteter för personer med funktionsvariationer i Sverige?

Att fler distrikt arbetade såsom vi i Göteborg gör och har gjort sedan 2012 – det sättet har gett mer ”rörelse” till fler.

Du är ju själv förälder – vilka fritidsintressen ägnar sig din dotter åt, och vad betyder de för henne?

Min dotter Nora, som idag är 9 år, har sedan 4 års ålder varit deltagare i Paraidrottsskolan. I alla fall varannan vecka då hon bor hos mig, Även hennes storasyster var med fram till för två år sedan då det började krocka med hennes andra aktiviteter.
Nora simmar också i Mölndals Allmänna Simskolas (Mass) parasim, samt dansar med dansföreningen Språng. Utöver detta är hon med i skolans normalstörda sångkör.

Två somrar har Nora också deltagit på Grunden BoIS fotbollsskola – och hon gillar fotbollsskolakonceptet! Emellan varven deltar hon också i föreningen Passalens aktiviteter som till exempel discon.

Andra aktiviteter som vi frekvent besöker är Plikta Parkleks och Mölndals Stads Kulturutbud (då två av Noras vuxna i familjen arbetar inom dessa verksamheter). Hon är också en väldigt flitig påhejare på sin storasysters basketträningar och matcher.

I övrigt är vi mycket ute i naturen när tillfälle finns, och vintertid så försöker vi alltid genomföra skridsko- och skidaktiviteter om/där det finns snö. Så allt som allt blir det en hel del! Att hålla i gång och vara aktiv på olika sätt samt delta på diverse arrangemang är både friskvårdande men lika mycket viktigt för det sociala utbytet i Noras liv och leverne!

 

Foto: Stina Vikström

Och vad gillar Nora allra bäst?

Nora älskar musik i alla dess former – till exempel gillar hon att dansa och är en flitig användare av “Just dance”. Annars gillar hon simning/vattenaktiviteter och olika sociala aktiviteter i allmänhet!

Hur skulle hon beskriva det själv?

”Jag är bra på att dansa, simma och sjunga” hälsar Nora.

Nora! | Foto: Stina Vikström

Här hittar ni en film om Parasport i Göteborg!

Fotograf toppbild: Andi Weiland

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal