27 oktober, 2018

Här finns en lista på bra, gripande och intressanta radioprogram och poddar som alla på något sätt berör ämnet funktionsvariationer. Hör gärna av oss till oss via sociala medier eller mail (info@ournormal.org) om ni kommer på något att utöka listan med!

Foto: privat

Min bror och jag – Sveriges Radio

När hans bror föds är Anton stolt som en tupp. Pappa försöker försiktigt förklara att Love har något som kallades Downs Syndrom. Anton kan inte bry sig mindre. Han har precis blivit storebror.

Skolministeriet: Särskolan och inkluderingstanken – UR Skola

Leander har Downs syndrom och när han började skolan så blev det i särskolan. Men Leanders mamma har sedan dess tänkt om och nu går han istället i en vanlig klass där han får särskilt stöd. Sverige är i stort sett ensamt om att ha skolformen särskola. I många länder inkluderas barn med funktionsnedsättningar i vanliga klasser. Borde vi också göra så?

Skolstart – Doris – UR Skola

Doris har börjat i förskoleklass. Hon har Downs syndrom och behöver träna lite extra för att komma ihåg saker. Därför tränar hon extra på siffror och bokstäver, men hon vill leka med sin docka också. Doris berättar också om hur det är att gå i skolan. Vad gör hon på dagen? Vilken bokstav ska hon lära sig idag?

Foto: privat

Vilmer utan diagnos – Sveriges Radio

När Anna får sitt andra barn sätter oron in direkt. Vilmer är stel i kroppen, han spänner sig och tungan sticker ofta ut. Det ska dröja månader innan läkarvården börjar fundera på Vilmers mysterium.

NPF-podden – UR Play

För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov.

Hjältepodden

Hjältepodden där stjärnor blir hjältar! Följ med på en resa genom träning, tankar och roligheter. Inget ämne är otänkbart.

Niclas, Emelie och Elin som startat podcasten
Niclas, Emelie och Elin som startat Bara Vanlig podcast

Bara Vanlig podcast

Bara Vanlig Podcast diskuterar, ifrågasätter och ger er som lyssnare tre helt olika perspektiv av personlig assistans, i form av; en närståendes perspektiv, en assistens perspektiv samt en assistentberättigads perspektiv.

Bo Hejlskov Elvén – Lågaffektivt bemötande – Superskolan

Bo Hejlskov Elvén är en forskare och föreläsare som reser jorden runt för att prata om hantering av problemskapande beteende utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt. I det här avsnittet delar han med sig utav sin kunskap och kommer med fler konkreta tips på hur vi kan arbeta i förskolan, skolan och i hemmet.

Familjebalans-podden

I Familjebalans-podden samtalas det om hur det kan vara att ha olika diagnoser som ADHD, OCD, Tourette, Aspergers m.fl samt om vad som kan vara bra att veta för de runt omkring.AnnKatrin Noreliusson som driver podden arbetar som Kognitiv NPF-coach och föreläsare med ett brinnande intresse för psykisk hälsa.

Foto: Life with kids (klicka på bilden för källa)

“Välkommen till Holland” – Life with kids

När man planerar en resa till härliga varma Italien men helt plötsligt landar i Holland, hur reagerar man då? Antagligen helt olika men troligen inte helt positivt till en början. I detta avsnitt träffar programledarna funkismammorna som fick vara med om en sådan resa. Inget blev som de planerat eller tänkt när de fick barn med funktionsvariation. Men vardagen blev ju så himla bra ändå, om än lite annorlunda än de planerat för.

Hansons autism-nycklar

Podcast om autism och hjälpmedel inom skolan, sjukhus m.m.

Mediabyrån – Daglig verksamhet

Mediabyrån är en reklambyrå och medieproducent. Mediabyrån producerar webb-TV, nättidning och podcast.

Funka olika podden

Om funktionsnedsättningar och habilitering.

Foto: Sjukt liv! (Klicka på bilden för källa)

Sjukt liv!

Maja och Nina har en varsin son som lever med den svåra muskelsjukdomen Spinal muskelatrofi (SMA 1). Barnen fick sin diagnos när de bara var några månader gamla och läkarna sa att de inte skulle överleva sin 2-årsdag. Men båda kom med i ett internationellt forskningsprojekt där världens första läkemedel mot sjukdomen skulle testas. I podden berättar Maja och Nina öppenhjärtigt och engagerat om den känslomässiga resan det innebär att dygnet runt vårda och älska ett dödssjukt barn.

Funkismorsorna

Funkismorsorna är en podd om vardagen för tre vanliga mammor. Den utgår inte från någon empirisk forskning och är inte särskilt faktabaserad – istället utgården den från känslor, svårigheter, utmaningar och roligheter med att vara förälder till barn med olika typer av funktionsvariationer.

Något har hänt – podcast

Projektet Något har hänt handlar om sexuellt våld. Det är till för personer som har intellektuella funktionsvariationer. På deras sida finns bland annat några podavsnitt.

Norrlandspäron – Malin om tuffa graviditeter, nära döden upplevelsen och kromosomavvikelsen

Jennie-Lie träffar Malin Karlstrand som varit med om mycket efter sin första förlossning. Allt rån livmoderinflammation till blodförgiftning, nära döden upplevelse och hjärnhinneinflammation som resulterade i epilepsi. Dessutom pratar de om beskedet hon fick när hennes son Loo vid ultraljudet verkade ha en kromosomavvikelse och om hennes mamma-träningsskola på instagram.

Norrlandspäron – Linnéa om att ha ett barn utan diagnos

I detta avsnitt träffar Jennie-Lie mamman Linnéa Edvinsson. Hon har sin Eddie hemma på 3 år som trots flertalet undersökningar och en lång resa inom sjukvården inte har fått någon diagnos. De pratar om hur det känns att bli misstrodd som förälder, att kämpa för sitt barn och oron och ovissheten kring ett barn som inte följer med i utvecklingen.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal