8 oktober, 2019

7H Para Aplint är en ny förening som satsar på uthyrning av biski-utrustning och utbildning till blivande skidlärare. Föreningen startades efter att några föräldrar fann varandra – först på Facebook – och sedan i Ulricehamns skidbacke. I vinter startar de verksamheten med att hyra ut biskis och sitskis i Ulricehamn och Bollebygd. Nedan berättar initiativtagare Mathias Carlzon mer om hur allt startade och vad som kommer hända i vinter.

Magnus är en av föreningens medgrundare. Här i full fart med sin dotter Ebba nedför skidbacken!

Berätta lite, vad är 7H Para Alpint för initiativ? Hur startade idén?

Vi var några föräldrar till barn med olika funktionsuppsättningar, som skapar olika utmaningar i livet, och som alla hade skidintresset gemensamt. Men vi kände att det inte var lika lätt att utöva skidsporten om man nu inte kan stå och gå som ”normala”… Ja, vad nu normalt är?!?

För egen del tog det ett tag innan vi fann det där med Biski/Sitski. Den första kontakten var en tjej som la ut en bild på Facebook och beskrev lyckan i att äntligen ha köpt en biski. ”Vad är det?” tänkte jag och fick plötsligt upp ögonen för biski för första gången. Tyvärr finns det dock bara några få anläggningar i Sverige med kunskap/utrustning och inga av dem fanns i vår närhet. Dessutom är utrustningarna dyra! Men jag hade lite tur och hittade en gammal Sitski som jag renoverade och började köra min grabb. Då märkte jag att det var flera som tittade och ställde frågor.

I efterhand har det visat sig att vi var flera som utan vetskap om varandra försökte påverka kommuner, banker och andra att satsa på eller sponsra till inköp av utrustning.

Vi fann varandra genom Facebook – och det var så vi kom att starta föreningen.

Det första vi gjorde var att fixa några pröva-på-dagar, bjuda in alla vi kände och visa upp utrustning och prata om vad vi ville åstadkomma. Plötsligt blev det drag! Vi insåg också att det fanns bidrag att söka – så mitt i Ulricehamnsbacken bildade vi en dag föreningen 7H ParaAlpint och sen gick ansökningarna iväg!

dad on skis and daughter in biski
Magnus och Ebba stannar för att kolla vad som finns i skidbacken.

Hur har ni drivit arbetet kring initiativet hittills?

Vi anslöt oss snabbt till svenska parasportförbundet och vips så ville de att vi skulle ta ansvaret för temat ”på snö” på Leva och Fungera-mässan i Göteborg. Vi fick även inbjudan att komma på en Paralympic school day i Skövde – och vips så hamnade vi i tidningar, tv och radio!

Plötsligt var saker i rullning! Bidrag vi sökt blev beviljade, kommunerna hejade på. Nu stöttar Sjuhärads 8 kommuner oss genom en samverkan med Jordbruksverket och EU. Vi bedriver ett projekt där vi kommer
utbilda gymnasieelever som läser till skidlärare i Borås, Göteborg, Malmö och Lund. Elever som i sin tur får anordna friluftsdagar för Sjuhärads kommuner, särskolor och dagliga verksamheter. Även Riksidrottsförbundet är med och bidrar så att vi har kunnat beställa egen utrustning.

Det är den största biski-satsningen i Norden!

Vad kommer hända i vinter?

Vintern kommer bli full av skidåkning! Sju friluftsdagar är planerade, nio dagars utbildning kommer genomföras och vi hoppas få till en klubbresa till hundfjället i Sälen.Vi är också inbjudna till Stöten för ett specifikt besök med fokus biski.

Vilka får var med?

Alla är välkomna till vår förening så länge man njuter av skidåkning. Vår slogan är ”skidglädje för alla” och det är det vi vill förmedla. Är man medlem och man själv eller den man åker med har gått en handhavande utbildning så får man hyra utrustningen vi har. Det kommer kosta 100:- för en dag eller 500:- för en vecka. Mindre än vad skidor och pjäxor kostar att hyra!

Dockan får hänga på Ebba i liften upp!

Vad skulle ni vilja säga till de som inte bor i närheten av Bollebygd/Ulricehamn och kanske är intresserade av att starta något liknande i sitt område?

Till er som vill dra igång något liknande är mitt tips att börja med att hitta andra så att man kan hjälpas åt. Ensam är inte stark utan hjälps man åt så finner man styrka och vägar framåt! Vi hjälper gärna till i den mån vi kan! Vi har redan via vår Facebook-grupp medlemmar/intresserade från hela Sverige så att finna likasinnade i sin närhet är inte så svårt.

Sedan ligger vi väldigt centralt, många större orter (Göteborg, Varberg, Borås, Alingsås, Skövde, Jönköping, Värnamo, Gislaved, Skene, Kinna) ligger inom 1h resväg så det är många som får möjligheten att ha kul i vinter!

Läs mer om 7H Para Alpint här och följ dem på Facebook här.

four adults and two kids in biskis
Magnus, Jimmy och Mathias, samt Elise på prova-på-dag när allting började.

 

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal