15 augusti, 2018

Familjen Bernskiöld hänger gärna i Slottsskogen i Göteborg. En varm sommardag fick vi följa med dem dit. Vi tittade på djur på Barnens zoo, åkte rutschkana och pratade om vardagen. Mamma Linn och pappa Oscar svarade på frågor och berättade om allt möjligt medan vi promenerade runt i parken.

En selfie tagen av Oscar där han, Linn och Tristan ler in i kameran
Linn, Tristan och Oscar

Vilka är ni i familjen?

I vår familj är det mamma Linn, pappa Oscar, storebror Tristan som är 4 år och lillebror Jamie Lennox som är 3 månader. Sedan har vi också hunden Castro och katten Lillan. Jag, Linn, jobbar som stödassistent på ett boende med unga vuxna med autism och Oscar jobbar som ekonom.

Tristan sitter tillsammans med många får i Barnens Zoo i Slottsskogen
Tristan och fåren på Barnens Zoo | Foto: Andreas Eriksson

Vad gillar ni att göra?

Tristan, som är en mycket glad och aktiv kille med autism nivå 3, hyperaktivitet och utvecklingsförsening, älskar djur – hunden Castro är hans bästa vän, de gör allt tillsammans. Babblarna, lek och busland är andra saker han tycker mycket om. Vi är väldigt aktiva i familjen, och har märkt att även Tristan mår bra av att röra på sig och vara ute. Vi jobbar mycket med scheman och gör liknande saker varje dag, vilket funkar bra för oss.

Nu under sommaren är vi alltid ute ett par timmar på förmiddagen – vid klockan 10 sticker vi antingen till Slottsskogen, går långa promenader, åker och badar, besöker Kättilsröd som är en 4H-gård eller gör något annat aktivt som Tristan tycker om. Sedan åker vi hem och har vakenvila med antingen bok eller iPad – för att ta bort intrycken från förmiddagen. På eftermiddagen beger vi oss ut igen, då ägnar vi oss åt lite lugnare aktiviteter. Kanske umgås vi med släkt eller leker på en lekplats. Vid 18-tiden äter vi middag och sedan gör vi avslappningslekar hemma innan läggdags.

För att Tristan ska kunna förstå och delta i sommarlovsdagarna så mycket som möjligt använder vi oss av en tydlig pedagogik och försöker få dagarna att likna varandra så gott det går.

Linn och Tristan står på en sten och pussar varandra på munnen
Linn och Tristan | Foto: Andreas Eriksson

Är det något speciellt som händer den här sommaren? Som är extra roligt eller aktuellt?

Nästa vecka ska vi åka och campa! Det har vi aldrig gjort tillsammans hela familjen tidigare, så det ska bli väldigt roligt. Eftersom Tristan älskar allt som är utomhus tror vi att det kommer bli jättebra.

Vad kan vara utmanande i vardagen och kräva lite extra anpassningar?

På vardagar kan vi inte göra på samma sätt som under sommaren. Då fokuserar vi på att Tristan ska orka vara på förskolan, där det blir mycket intryck i stora grupper. Nu till hösten kommer Tristan dock börja i en ny förskola där det finns mer samlad kunskap för att möta hans behov, så det hoppas vi blir bra. Vi gör också avslappningsträning på olika sätt, och har även försökt skapa ett tyst rum där Tristan kan slappna av.

Dessutom har vi bildscheman som vi tränar på att använda allt mer. Det är lite dagsform hur det funkar just nu. Men en sak som fungerar bra har vi märkt är att göra ett kryss med armarna för ”stopp”, istället för att säga ”nej” till exempel!

Tristan sitter och kramar en get på Barnens zoo
Tristan och getterna på Barnens Zoo | Foto: Andreas Eriksson

Avslutningsvis sammanfattar Linn och Oscar sina bästa tips på saker man kan göra i Göteborgsområdet:

Barnens Zoo i Slottsskogen är verkligen perfekt för barn med autism. Djuren är väldigt snälla och vana vid barn, dessutom är det gratis att både titta på och gå in och klappa djuren. Även Kättilsröds 4H-gård är ett bra utflyktsställe! Och en regnig dag är det inte helt fel att bara åka runt med spårvagnarna utan destination. Det är ett jättebra sätt att bli både stimulerad sinnesmässigt men även avkopplad. Man kan ta med något att dricka och gå av där man känner för det. Dessutom är det ett mysigt sätt att umgås!

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal