12 mars, 2019

Gemenskapen i Facebookgrupper kan vara ett fantastiskt stöd, ge svar på frågor och dela bra tips. Därför listar vi här flera relevanta grupper, med olika inriktningar och fokusområden, för föräldrar till barn med funktionsvariationer.

Informationen om grupperna är hämtad ur respektive grupps information. Vi har ej granskat eller varit i kontakt med admin för respektive grupp

Tips och trix av funkisföräldrar

Här samlar och delar funkisföräldrar tips och trix, företag, bloggar och hemsidor.

Vi som reser med barn och ungdomar med speciella behov

I den här gruppen delas tips som kan underlätta vid resor när ett barn eller ungdom i familjen har speciella behov.

Underbara Downsbarns omslagsbild, skapad av André Larzon.

Underbara Downsbarn

Underbara Downsbarn är en sluten grupp för föräldrar till barn med Downs syndrom.

Föräldrar till barn med ADHD/NPF

Föräldrar till barn med ADHD/NPF är i första hand en föräldrar/anhöriggrupp men även en grupp för personer som är engagerade i NPF-frågor i föreningar, skola, vård m.m.

Språkstörning – tala, lyssna, förstå

Gruppens syfte är att sprida kunskap om språkstörning.

Barn i behovs omslagsbild

Barn i behov

Föräldranätverket Barn i Behov (#barnibehov ) fokuserar på att skapa en skola tillgänglig för alla med fokus på elever med särskilda behov inom npf-spektrat. Gruppen är en aktionsplattform, inte ett åsiktsforum.

Svenska Downföreningens medlemsforum

Denna grupp är till för samtal och diskussioner mellan medlemmar i Svenska Downföreningen.

Handla för en #inclusivefutureFå 10% rabatt med koden: OURNORMAL10Koden skrivs in i kassanTill shoppen >

Funktionskompassen

Funktionskompassen är en grupp skapad av förälder till förälder som har barn med funktionsvariation.

Hjälpmedel För Barn

En grupp för att tipsa om hjälpmedel.

Fantastiska föräldrars omslagsbild

Fantastiska Föräldrar (till barn med npf-problematik)

Detta är en grupp för föräldrar som har barn med ADHD, Asperger, Autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Gruppen är uppbyggd som ett föräldraforum.

Köp / Sälj / Byt För Funktionsvarierade Barn & Ungdomar

Här delas köp- och sälj-tips för t.ex. olika hjälpmedel.

SvCP Anslagstavla

En sida där privatpersoner, föreningar och företagare delar information med anknytning till CP i synnerhet, och/eller funktionsnedsättningar i allmänhet.

ILCO Barn och familj

Detta är ILCOs (Tarm- uro- och stomiförbundet) barn- och familjgrupp. I denna kan man ställa frågor, ge varandra tips och helt enkelt prata om allt som behöver pratas om.

Appar för Särskolan

Här delas tips på Appar för särskoleelever.

NOCs omslagsbild

NOC – Nätverket för ovanliga kromosomavvikelser

NOC är ett nätverk där alla med ovanliga kromosomavvikelser och deras anhöriga kan hitta en samhörighet och stötta varandra.

Williams Syndrom

En grupp för personer som har Williams Syndrom eller närstående till någon som har Williams Syndrom.

Föräldrar till barn med Autism/Asperger/ADHD/ADD

Denna grupp är till för (i första hand) föräldrar som har barn med Autism/Asperger/ADHD/ADD. En grupp för att dela kunskaper och lärdomar, diskutera med- och motgångar och stötta varandra.

SvCP Föräldrasnack

Detta är en sluten grupp i Svenska CP-föreningens regi endast för föräldrar till barn med CP-skador.

Tillsammans omslagsbild

Tillsammans – Lekgrupp för barn och ungdom med NPF

Ett nätverk som riktar sig till föräldrar och anhöriga som har barn med behov inom det neuropsykiatriska området. Admin anordnar aktiviteter till barnen för att berika livet genom lek och glädje på fritiden.

Hörselskadade barn

En grupp för föräldrar till hörselskadade/döva barn. Här delas erfarenheter och frågor och föräldrar stöttar varandra kring saker som rör hörselskadade barn.

Down syndrome – Families

An English-speaking group for families of children born with Down Syndrome.

Special Needs Parents Support & Discussion Group

An English-speaking group, for everyone touched by someone with special needs and who looks for support from others.

Innan man blir medlem i en ny Facebookgrupp finns det några saker att tänka på:
  • Kolla upp om gruppen är hemlig, sluten eller offentlig. Inställningarna styr vilka som ser det som publiceras, vilka som ser om man är medlem i gruppen m.m.
  • Det går att läsa mer om vad de olika sekretessinställningarna innebär här.
  • Läs alltid gruppens regler / förhållningsregler innan du går med och innan du börjar publicera inlägg och kommentarer.
  • Tänk på att det du skriver kan läsas av, många gånger, tusentals medlemmar. Handlar det om information om ditt barn (under 18 år) så tänk på att alltid respektera barnets integritet, och är ni fler än en vårdnadshavare är det viktigt att ni är överens om den information som delas.
  • Det man väljer att publicera/dela/kommentera på Facebook samlas in som data för att företaget ska kunna anpassa sin marknadsföring till dig.

Vi får ibland frågan om Our Normal har en egen Facebookgrupp för familjer. I dagsläget har vi inte det, vi arbetar istället för att genom denna plattform göra det möjligt för familjer att skapa kontakter mellan varandra en-och-en och bygga mer privata nätverk. Detta ser vi som ett komplement till många av de nischade Facebookgrupper som redan finns och som vi listar nedan.
Vi har även en öppen och offentliga Facebooksida samt ett öppet Instagramkonto där vi arbetar brett för att skapa gemenskap, sammanhang och lyfta viktiga frågor.

Vi fyller gärna på listan med fler tips! Hör av er till oss via sociala medier eller mail (info@ournormal.org) om ni har förslag!

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal