19 december, 2018

Här finns en lista på bra, gripande och intressanta tv-program, dokumentärer och videoklipp som alla på något sätt handlar om barn, unga och vuxna med funktionsvariationer. Programmen berör både vardagsrelaterade frågor och andra perspektiv.

Vi vill gärna fylla på listan med fler tips! Hör gärna av er till oss via sociala medier eller mail (info@ournormal.org) om ni har förslag!

Foto: Mynewsdesk.com (klicka på bilden för källa)

Superungar – UR Play

I den nya tv-serien ”Superungar” tar sig Måns Möller an utmaningen att hjälpa barnfamiljer som lever med diagnoser som adhd och autism. Med hjälp av Sveriges främsta experter försöker han få vardagen att fungera lite smidigare för barnen och deras föräldrar.

Pojken som lämnades kvar SVT Play

Rischard Lewkowiez har Downs syndrom och lämnas på ett barnhem i Malmö 1953. Kattis Ahlström och Niklas Källner försöker förstå varför han aldrig återsåg sina föräldrar. De finner en grym historia som börjar i ghettot i Łódź under Nazityskland och slutar med att en släkt får svar som de sökt i generationer.

Du och jag – UR Skola

William och Ebba är syskon. Ebba dansar balett och snart ska hon ha uppvisning med sin grupp. William gillar snygga bilar och vill bli ingenjör när han blir stor. Ebba har Downs syndrom och det gör att andra ibland har svårt att höra vad hon säger. Då får William förklara. En av de läskigaste saker William varit med om var när Ebba kom bort. Ingen visste var hon var, de letade och letade och William var jätterädd.

Martina Schaub – SVT Öppet Arkiv

På SVT Öppet Arkiv finns fyra filmer om Martina Schaub. Martina föddes med Downs syndrom och i filmerna får vi följa henne från att hon är 5 år gammal till att hon fyller 30.

Foto: Thetimes.co.uk (klicka på bilden för källa)

A world without saving Down’s syndrome – Youtube

I denna dokumentär utforskar Sally Phillips vetenskapen och tankarna kring screeningtest för Downs syndrom vid graviditet. Driven av erfarenheten att själv ha en son med Downs syndrom ifrågasätter Sally några av de etiska konsekvenser som uppstår vid screening. Sally pratar med experter, världens bästa forskare och personer med Downs syndrom och ställer frågor som är relevanta för oss alla: vilken typ av värld vill vi leva i och vilka vill vi leva med?

The specials – Dokumentärserie

Prisbelönt dokumentärserie som följer Sam, Hilly, Lucy, Lewis och Megans liv – 5 vänner med intellektuella funktionsvariationer som delar ett hus i Brighton. Säsong 1 börjar med att 19-åriga Megan flyttar hemifrån för att bo med sina vänner. Serien handlar om allt från kärlek och relationer till att gå på college och börja jobba.

All Wings – Videoklipp

All Wings Sports Camps & Education planerar och genomför idrottsläger för personer med intellektuella funktionsvariationer.

Mediabyrån – Daglig verksamhet

Mediabyrån är en reklambyrå och medieproducent. Mediabyrån producerar webb-TV, nättidning och podcast.

Foto: Johan Palmgren, Mediabruket / UR

Reportageserie: Alla funkar olika – SR Musikhjäpen

I reportageserien ”Alla funkar olika”  berättar barn och ungdomar deras berättelser om hur de berörs av Musikhjälpen 2018s tema ”Alla har rätt att funka olika”.

Según Majo! – Youtube

Según Majo är en 19-åriga spansktalande vloggare som bland annat pratar om tonårsproblem, samhällsfrågor och krossar fördomar om Downs syndrom.

Det finns även ett klipp på Facebook med Según Majo som är textat på engelska för den som inte kan spanska: här!

Special Books by Special kids – Youtube

Special Books by Special Kids är en Youtubekanal där specialpedagogen Chris åker runt i världen och träffar människor med olika diagnoser. Syftet är att dela personers och familjers berättelser för att med varje video skapa en mer accepterande värld.

Vloggarna – SVT Play

Fyra döva kvinnor, Isa, Cissi, Amina och Izabella vloggar om sina drömmar, relationer, träning, jobb och vardag.

”När livet vänder” och ”Roy måste leva” är två andra dokumentärer vi vill tipsa om men som inte längre går att se på SVT.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Our Normal