Vanliga frågor

Nedan har vi samlat vanliga frågor om tjänsten.

Our Normal är öppen för alla familjer med barn som har någon slags funktionsvariation. Varje familjs behov är individuella, därför blir varje kontakt ni tar också individuell. Här möter vi varandra med respekt och all information är endast öppen för andra registrerade medlemmar.

 • Vem kan se vår familjeprofil?

  Familjeprofilerna är enbart synliga för andra registrerade medlemmar, och din egen profilsida skyddas av ditt användarnamn och lösenord. Informationen går inte att nå för personer som inte har ett eget användarkonto och informationen är ej upptäckbar via sökmotorer som t.ex. Google.

 • Hur kontaktar jag andra familjer?

  Du tar kontakt med en annan familj genom att använda tjänstens meddelandefunktion. När du skickat ett meddelande får den andra familjen ett mail om att de har ett meddelande att läsa, och kan besvara meddelandet via meddelandefunktionen.

 • Hur sparar jag familjekontakter?

  Om du hittar en familj som du tror du vill komma i kontakt med någon gång i framtiden kan du välja “Följ denna familj”. Då sparas en påminnelse om familjeprofilen till din egen sida under rubriken “Familjer jag följer”.

 • På vilket sätt syns informationen om funktionsvariationen i familjeprofilen?

  Särskilda behov och förmågor avseende motorik, kommunikation, inlärning och/eller koncentration?
  En specifik funktionsvariation som avser t.ex. synnedsättning, hörselnedsättning, Cerebral pares, Downs syndrom, kromosomavvikelse, muskelsjukdom, Dravets syndrom, Williams syndrom, Autism, Asperger, Epilepsi, Intellektuell funktionsnedsättning, Rörelsenedsättning, ADHD? Eller något annat som är det normala i just er familj?

  För att indikera den funktionsvariation som ni har erfarenhet av i er familj finns möjligheten att antingen beskriva i mer övergripande termer eller mer specifikt. Som familj väljer ni själva på vilken nivå ni vill göra beskrivningen, men värt att tänka på är att ni blir upptäckbara, och kan vara ett stöd för, fler andra familjer ju mer specifika ni är.

 • Hur skyddad är min information?

  Our Normal arbetar dedikerat med datasäkerhet, och tar frågan om personlig integritet på internet på stort allvar. All information mellan dig och våra servrar är krypterad via SSL-certifikat (Secure Socket Layers), och den enda unika informationen kring dig som användare som vi samlar in är uppgifter för att registrera ett konto (mail och lösenord). I övrigt väljer du själv i vilken utsträckning du delar med dig av personliga uppgifter på din profilsida. Vi delar under inga omständigheter med oss av personlig medlemsinformation till någon tredje part.

  Samtidigt är det bra att tänka på att information som delas öppet på internet i större forum aldrig kan anses vara 100 % säkert – så tänk på vilken information du delar med dig av. Vi som grundat Our Normal vet att behovet av att kunna dela frågor med varandra mellan familjer är stort, men att kunna göra det i mindre privata forum ofta är att föredra före större öppna forum. Genom att tjänsten gör det möjligt för familjer att hitta och kunna kontakta varandra en-och-en är vår förhoppning att uppmuntra till kommunikation och samtal i mindre grupper och fler möten i privata sammanhang helt enkelt!

 • Hur gör man för att rapportera en profil?

  Alla användare har möjlighet att rapportera profiler som inte agerar i enlighet med tjänstens syfte, och vi förbehåller oss rätten att omedelbart stänga av ett konto om det finns anledning att misstänka att det bryter mot tjänstens Användarvillkor och Sekretesspolicy. Du rapporterar profilen genom att välja “Rapportera denna profil” på den aktuella familjeprofilsidan. Maila också gärna en motivering till varför du vill rapportera profilen till info@ournormal.org.

 • Vad kostar det att använda Our Normal?

  Att använda Our Normals tjänst är gratis och ej kopplat till någon fast eller månatlig kostnad.

 • Hur kan man hjälpa andra familjer att hitta nya kontakter genom Our Normal?

  Vad glada vi blir över att du är intresserad av att hjälpa till att sprida kännedomen om Our Normal! Genom att hjälpa till att sprida våra budskap kan du hjälpa andra familjer att hitta till varandra, och kanske knyta viktiga relationer och vänskaper för livet.

  Vi har tagit fram ett material för dig som vill hjälpa oss att sprida ordet om Our Normal’s tjänst. Materialet hittar du här.

 • Hur kan man hjälpa andra familjer att hitta nya kontakter genom Our Normal?

  Vad glada vi blir över att du är intresserad av att hjälpa till att sprida kännedomen om Our Normal! Genom att hjälpa till att sprida våra budskap kan du hjälpa andra familjer att hitta till varandra, och kanske knyta viktiga relationer och vänskaper för livet.

  Vi har tagit fram ett material för dig som vill hjälpa oss att sprida ordet om Our Normal’s tjänst. Materialet hittar du här.

 • Kontaktuppgifter för media och andra frågor?

  Vill du veta mer eller komma i kontakt med oss? Välkommen att höra av dig till info@ournormal.org så lovar vi att återkomma snart!

  Ansvarig utgivare: Jenny Lindström Beijar
  Mail: jenny@ournormal.org
  Telefon: 0733 98 82 89

  (Tack till fotograf Andi Weiland och Sozialhelden för utvalda foton, samt fotograf Minna Riddarstolpe)

 • På vilka fler sätt kan man stötta arbetet?

  Har du en idé om hur tjänsten borde utvecklas? Har du kompetens inom digital utveckling och vill bidra? Har du ett stort kontaktnätverk eller ett samarbete du vill tipsa om? Eller vill du sponsra projektet?
  Kontakta oss mer än gärna på info@ournormal.org!

 • Varför ett namn på engelska?

  Ja, vi tänker stort. Vi vill att det ska gå att ta kontakter både lokalt, och även internationellt på sikt. För visst skulle det vara spännande om det gick att finna en vänfamilj i ett annat land? Eller någon som kan ge tips inför en resa? Tack vare våra mixade erfarenheter hoppas vi med tjänsten kunna öppna dörrar till nya möjligheter. Kanske till och med möjligheter som andra familjer faktiskt inte har?!
  Förhoppningen är även att kunna introducera fler översättningar på sikt.

 • Hur finansieras arbetet med tjänsten?

  Our Normal drivs som en ideell förening och plattformen har möjliggjorts genom bidrag inom social innovation. För att säkerställa fortsatt stabilitet kommer arbetet drivas med fortsatt kombination av ideella krafter samt bidrag, donationer och sponsring. Samarbetspartners ges dock inte under några omständigheter tillgång till den privata information som delas på familjeprofilsidorna. Du kan läsa mer om hur detta regleras i våra Användarvillkor och vår Sekretesspolicy.

  Förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna erbjuda ett visst urval av relevanta tjänster eller produkter om sådana önskemål finns från användarna. Our Normal är dock först och främst en kontaktsida och inte en marknadsplats.

Bli medlem på Our Normal nu!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)