9 maj, 2018

Att cykla tillsammans är något som många kanske tar lite för givet, men som kan vara ett större steg att ta för flera familjer. I detta reportage berättar mamma Hanna om familjens cykelerfarenheter och hur sonen Viggo cyklat runt både ön Ven och sitt hemmakvarter.

Detta är vår familj

– Vår familj består av mig mamma Hanna, pappa Jonas, storebror Viggo 11 år och lillebror Love 6 år. Vi tycker om att göra saker tillsammans och vi föräldrar anpassar sig gärna efter vad barnen gillar, berättar Hanna.

– Viggo går i simskola en dag i veckan och då följer hela familjen med och simmar. Barnen har lite olika intressen men vi försöker ändå göra sådant som båda tycker är roligt, till exempel att spela spel eller vara på äventyrsland. Är barnen glada så är vi glada, fortsätter Hanna och skrattar.

Mamma Hanna, pappa Jonas, storebror Viggo och lillebror Love
Mamma Hanna, pappa Jonas, storebror Viggo och lillebror Love
Hanna och Viggo sitter på en stenstrand
Hanna och Viggo

Viggos och familjens cykelerfarenheter

Viggo, som föddes med en sällsynt kromosomavvikelse, har tidigare haft en sparkcykel med två hjul fram som är väldigt stabil och inte välter, men när Hanna var på habiliteringen i ett annat ärende fick hon syn på några riktiga cyklar som stod där.

– Jag frågade om det var möjligt att låna en cykel, vilket det var! Viggo var lite skeptisk till en början men när han väl fått prova den och cykla runt lite tyckte han det var kul. Nu är han väldigt stolt över sin första riktiga cykel, och kan ibland själv säga att han vill ut och cykla.

Viggo cyklar hemma på gatan
Viggo cyklar hemma på gatan

Ett cykelminne familjen har utspelar sig för två år sedan på ön Ven, där fick Viggo cykla på en påhängscykel som var skranglig och svår att manövrera på grusvägarna.

– Inte heller då var han särskilt entusiastisk, men när han väl började cykla blev han stolt och peppad. Vi kämpade på och det gick riktigt bra!

Jonas och Viggo cyklar på en påhängscykel på Ven
Jonas och Viggo cyklar på en påhängscykel på Ven

Just nu cyklar Viggo mest hemma på gatan. Lillebror Love har precis fått en egen cykel och familjen har inte hunnit göra några cykelutflykter tillsammans på de nya cyklarna än.

– Viggo har en korg bak på sin cykel där han skjutsat Love lite, även om det är tungt. Han tycker om att göra saker för lillebror. Vi har inte gjort några längre cykelutflykter bortsett från de då barnen suttit på våra cyklar, men jag hoppas att det blir någon cykeltur i sommar där alla tar sig fram på var sin cykel, berättar Hanna.

Viggo skjutsar Love på sin cykel
Viggo skjutsar Love på sin cykel

Viggo berättar

Viggo, som kommunicerar med stöd av tecken (TAKK), berättar om vad han gillar med att cykla:

Det är roligt att cykla för att…
…det går fort! Och jag cyklar gärna iväg själv.

Hit gillar jag att cykla…
Jag cyklar på gatan där jag bor. Jag vill cykla till lekplatsen!

En gång när jag cyklade så…
…tog brorsan min cykel och skulle cykla. Då ramlade han för att han cyklade så fort!

Viggo och Hanna på väg med bilen
Viggo och Hanna på väg med bilen

Cykeltips

Att Viggo fick en cykel genom Habiliteringen är något Hanna vill tipsa andra föräldrar om:

– Jag hade ingen aning om att det ens var möjligt, men när jag frågade var det inga problem alls. Det är svårt det där ibland, man vet inte vilka möjligheter som finns. Men testa att fråga, det kanske finns cyklar att låna på fler habiliteringar! Jag kan också tipsa om ett nytt cykelprojekt som man kan följa på Facebook. Kolla in gruppen “Jag kan cykla”.

Bli del av en stöttande gemenskap!

Att skapa en profil på Our Normal är enkelt och helt kostnadsfritt. Profilsidorna är enbart synliga för andra medlemmar. Bli en del av gemenskapen för att kunna ta nya kontakter och finnas där för andra familjer!

Läs mer

Missa aldrig en nyhet från oss

Ange din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. (Vi lovar att bara skicka nyhetsbrev lagom ofta! Du kan enkelt avsluta din prenumeration när du vill.)
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!