Upplever er familj att det är utmanande att besöka nya platser i städer och/eller delta på de evenemang som städer erbjuder?
Har du tankar kring vad som skulle kunna göras annorlunda? Och kanske kring hur teknik skulle kunna underlätta?
Just nu söker vi testfamiljer till ett nytt projekt om mer inkluderande stads- och eventupplevelser!
Our Normal är en av flera aktörer som samarbetar kring framtagandet av en ny teknikplattform för att underlätta för städers invånare och besökare att besöka nya platser och ta del av evenemang. Projektet kommer att arbeta utifrån universella designprinciper för att göra städer mer välkomnande och tillgängliga för alla, med särskilt fokus på barn och unga med olika behov och våra olika familjer.
Just nu söker vi familjer som vill vara med i den testpanel som Our Normal kommer att ansvara för under projektets arbete. Som deltagare i testpanelen kommer vi att intervjua dig kring hur det funkar för dig och ditt barn att delta i evenemang och besöka nya platser idag – och vad du ser skulle behöva utvecklas.
Ni kommer också delta i ett antal prototyp-tester där ni får testa den plattform med en digital version av delar av Göteborg som projektet håller på att ta fram, och som är baserad på ny teknik i framkant – så kallad digital tvilling-teknik. I första hand är det en digital tvilling av delar av Göteborg som kommer att tas fram inom ramen för projektet, men resultatet är ämnat att spridas bredare än så. På så sätt är ni med och bygger en framtida teknik baserad på inkludering som huvudprincip från första början.
Genom ert deltagande har ni möjlighet att upplysa stadsplanerare, eventplanerare, projekterare och både lokala och globala teknikutvecklare kring behov som annars alltför ofta hamnar i skymundan!
Vilka söker vi?
Vi söker er som:
- har ett barn med en funktionsvariation och är i åldern ca 7-18 år.
- upplever att stadsmiljöer och evenemang i städerna kan vara exkluderande idag.
- har erfarenhet av ett eller flera olika tillgänglighetsbehov (kommunikativa, kognitiva, motoriska, hörsel, syn)
- gärna har barn med något/några av följande intressen: hästsport/ridning, ishockey, gaming (mobilspel, ipads eller dator), besöka nöjesparker, musik/konserter.
- vill delta i ett digitalt innovationsprojekt över tid – med stor möjlighet att påverka utvecklingen
Vi eftersträvar en mix av erfarenheter bland familjerna i panelen – både avseende typ av funktionsvariation, åldrar, intressen och bostadsort så först efter insamlande av intresseanmälningar kommer vi kunna återkomma med säkert besked om deltagande blir aktuellt för just din familj eller inte.
Vad innebär deltagande i panelen?
- Som deltagare i vår familjepanel kommer ni vara med och ge input samt tycka till om projektets framväxt vid ett flertal tillfällen. Till att börja med handlar det om intervjuer (digitalt eller fysisk träff i Göteborg ca 2* 45 min) samt en individuell reflektionsuppgift att göra hemma däremellan.
- I nästa steg handlar det om att testa och ge feedback på den prototyp som arbetas fram vid ett antal återkommande tillfällen.
- Ersättning för deltagande kommer ges i form av bio-värdecheckar, eller motsvarande event-värdecheck, efter fullföljande av deltagande i varje separat steg.
- Individuella samtycken att delta inhämtas vid varje steg och det går bra att avsäga sig sitt deltagande mellan varje steg.
När äger intervjuerna rum?
- Vi har full förståelse för den hektiska vardagen och vet hur svårt det är att hitta tid för deltagande i paneler av detta slag. Därför planerar vi varje deltagande utifrån de individuella förutsättningarna – om det till exempel passar bäst att höras kring lunchtid, kvällstid eller helgtid så går det lika bra. Vi planerar in tillfällena tillsammans, och delar upp det på flera kortare tillfällen om det passar bättre.
Förväntas jag delta som förälder tillsammans med mitt barn?
I första hand kommer vi intervjua er som vårdnadshavare för att få era perspektiv på inkludering och hinder i olika stads- och evenemangsmiljöer. I nästa steg, samt i den mån det passar redan initialt, kommer vi även fråga om deltagande tillsammans med ditt barn/dina barn kring mer avgränsade frågor och tester. Men detta kommer då att anpassas utifrån förutsättningar och möjligheter för just er situation.
Hur anmäler jag intresse att vara med?
Anmäl ditt intresse genom att maila jenny@ournormal.org
Skriv ”intresse att delta i testpanel” så återkommer vi kring ytterligare information.
Hur samlas och delas datan?
Inför varje steg inhämtas först ditt samtycke att delta och du har chans att ställa frågor kring allt du undrar om projektet och deltagande i panelen. All datainsamling görs av Our Normal Association och datan pseudonymiseras/anonymiseras direkt vid dokumentation. Endast aggregerad och anonymiserad data delas med övriga projektaktörer. Datainsamlingsansvarig är Our Normal Association och det går att läsa mer om hur vi hanterar datauppgifter i vår integritetspolicy. Det går när som helst att avbryta sitt deltagande och be om att få sin data raderad.
Var kan jag läsa mer?
Projektet heter heter European Citiverses Uniting for Inclusiveness och målet är att ta fram en ett digitalt stöd som underlättar nya stads- och eventupplevelser i första hand i Göteborg, men som på sikt också kan spridas till andra städer i Sverige och även runtom i Europa.
Det är ett EU-finansierat projekt med flera olika deltagande aktörer, bland annat Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Lindholmen Sciencepark samt Nvidia som teknikleverantör.
Det går att läsa mer om projektet här samt på projektets webbplats:
https://www.lindholmen.se/sv/projekt/european-citiverses-uniting-inclusiveness
Om du vill läsa mer om hur vi på Our Normal arbetar med universell design kan du göra det här.